Peste cateva zile se vor implini 60 de ani de la aterizarea fortata a unui avion Il-18 al companiei „Tarom” in apropierea localitatii cipriote Paphos. Deoarece problemele de alimentare cu combustibil a avioanelor Il-18 au continuat sa existe la Bucuresti dupa incidentul grav care a avut loc la 24 februarie 1962, ne-am propus sa prezentam cateva detalii despre acesta si masurile adoptate cu intarziere de autoritatile romane pentru a preveni repetarea acelui eveniment. In acest scop, vom utiliza fotografiile cu totul inedite pastrate intr-o arhiva din Romania, trei documente inedite elaborate la Bucuresti, in februarie si martie 1963, de catre seful Legatiei S.U.A. si un raport al ministrului Transporturilor si Telecomunicatiilor.

La 24 februarie 1962, un avion Il-18 V (inmatriculat YR-IMB) se afla deasupra Marii Mediterane, la altitudinea de 7300 metri, cand pilotii Virgil Georgescu si Nicolae Anghel au fost surprinsi de oprirea brusca a unui motor. Dupa aproximativ zece minute de zbor, alte doua propulsoare au incetat sa functioneze, iar cel de-al patrulea motor al aparatului s-a oprit cand avionul se afla la o altitudine de 1700 metri si la 15 kilometri distanta fata de litoralul insulei Cipru.

In acea zi de sambata, avionul romanesc efectua o cursa speciala pe ruta Bucuresti-Belgrad-Atena-Nicosia, fara escale intermediare, cu 79 de emigranti de religie mozaica si opt membri ai echipajului. Toti pasagerii doreau sa ajunga in Israel. Aeroportul de destinatie si caracterul special al zborului sunt confirmate, printre altele, de manifestul de incarcatura pe care il expunem mai jos.

SURSAHotNews.ro
Articolul precedentBloc construit ilegal langa un monument istoric
Articolul urmatorProcurorii au respins testul poligraf in cazul politistului care a ucis o fetita pe o trecere de pietoni

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs.!
Introduceti aici numele dvs.