Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut pana la valori care sunt cu peste 50% mai mari decat cele din perioadele preindustriale ale civilizatiei umane, au anuntat vineri oamenii de stiinta de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, informeaza DPA.

Dioxidul de carbon (CO2), masurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, au atins in 2022 un varf de 421 de parti per milion (ppm) in luna mai, „impingand si mai mult atmosfera Terrei intr-un teritoriu ce nu a mai fost vazut de milioane de ani”, au declarat expertii americani.

Inainte de Revolutia Industriala – si pentru aproape 6.000 de ani de civilizatie umana, nivelurile de CO2 s-au situat constant in jurul pragului de 280 de ppm. Dupa acea perioada de profunde transformari tehnologice, care au inceput in secolul al XVIII-lea, oamenii de stiinta estimeaza ca oamenii au generat emisii de aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2, iar o mare parte din aceasta cantitate va continua sa incalzeasca planeta noastra pentru alte cateva mii de ani de acum inainte.

SURSADigi24
Articolul precedentPrima transa de ajutoare pentru achizitionarea de alimente si mese calde oferite va ajunge la beneficiari in perioada 20 – 24 iunie
Articolul urmatorCardinalul Leonardo Sandri a multumit, duminica, la Blaj, poporului roman pentru ajutorul dat refugiatilor ucraineni