Oamenii de stiinta au reusit sa cultive pentru prima data seminte ale unor plante de pe Terra in recipiente ce contin mostre de sol prelevate de pe suprafata Lunii in timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 si 1972. Este o realizare care deschide calea catre folosirea plantelor terestre pentru a sustine viitoarele asezari umane ce vor fi construite pe alte corpuri ceresti.

Oamenii de stiinta au anuntat joi ca au plantat seminte ale unei unei mici plante cu flori, Arabidopsis thaliana, in 12 recipiente cu dimensiunea unui degetar in care a fost plasat cate un gram de sol de pe Luna, o materie denumita regolit lunar. Dupa o perioada, semintele au incoltit, iar plantele au inceput sa se dezvolte in acele recipiente. Regolitul lunar, cu particulele sale ascutite si cu lipsa sa de materie organica, difera foarte mult de solul de pe Terra, iar oamenii de stiinta nu stiau daca semintele vor germina, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Cand am vazut acea abundenta de muguri verzi aparand in toate recipientele, ni s-a taiat rasuflarea”, a spus profesoara de horticultura Anna-Lisa Paul, directoarea Centrului Interdisciplinar de Cercetari Biotehnologice din cadrul Universitatii Florida si coautoare a acestui studiu publicat in revista Communications Biology.

SURSADigi24
Articolul precedentZelenski spune ca e dispus sa discute cu Putin
Articolul urmatorAncheta privind asaltul de la Capitoliu