O masina iti poate face viata mai frumoasa sau deopotriva, un calvar. Urmeaza aceste sfaturi pentru o alegere inteligenta:
1. Asigura-te ca iti permiti masina
Poate pare funny acest sfat la prima vedere, dar costul unei masini nu este reprezentat doar de pretul de achizitie. Reviziile, piesele de schimb, pretul service-ului in general, asigurararile CASCO si RCA, consumul, consumabilele, pana si pretul la revanzare, toate aceste aspecte trebuie supuse analizei tale inainte sa cumperi.
2. Compara preturile
Aceasta idee este valabila si pentru masinile noi. Mergi la mai multi dealeri si negociaza, solicita reduceri, compara, iar in final, cumpara.
3. Mai bine incearca sa iti vinzi tu masina decat sa o dai la buyback
Buyback-ul te scuteste de bataia de cap de a iti vinde masina singur, dar un dealer auto iti va subevalua masina. Ratiunea este foarte simpla, acesta va remedia micile defecte vizibile ale autoturismului tau si va revinde la un pret mai mare. Este si normal sa urmareasca profitul, in calitate de agent economic. Chiar daca nu e tocmai placut sa o vinzi tu, iti recomandam clasicele autovit.ro si olx.ro. In cele din urma, vei avea mai multi bani in buzunar.
4. Verifica la sange un second hand. Verifica istoricul si testeaza masina
Piata auto second hand s-a schimbat foarte mult fata de acum 10-20 de ani. Cel mai sincer sfat este sa nu cumperi o masina adusa de afara. Daca vrei o masina din Germania, Belgia sau de mai stiu eu unde, studiaza tu oferta si mergi personal sa cumperi. Altfel, cel mai bine cumperi o masina care a avut ca prima inmatriculare Romania, dar nu inainte de a o testa la reprezentanta. Toata afacerea asta de poate costa in jur de 100 de euro. Dar stii ce, nu ai sa testezi 10 masini… Una, maxim doua, masini care iti plac si asupra carora esti hotarat. Testul are iti spune doar daca merita achizitia sau nu.
5. Daca vanzatorul masinii nu iti raspunde la intrebari, mai cauta
Tot pentru automobilele second hand, trebuie spus ca orice balbaiala a vanzatorului ascunde acel mai probabil niste adevaruri pe care nu vrei sa le descoperi pe banii si nervii tai. Sunt pline site-urile de anunturi, mergi mai departe.
6. Cauta mereu oferte
In primul rand, daca vorbim de automobile noi, nu uita de tichetul rabla, mai poti astepta un pic pentru o reducere suplimentara de 1.000 euro, nu? Daca te incanta ideea de electrica, statul pune la bataie pentru tine un tichet de 10.000 euro. Asa ca da, graba strica treaba.
In rest, poate e bine sa nu te cramponezi pe masina anume, incearca sa ai macar 2-3 modele in vedere, iar in final, sa alegi cea mai buna varianta in raport calitate-pret.
7. Intereseaza-te cat dureaza sa iti ajunga masina
In cazul in care nu esti dispus sa astepti prea mult, acest factor poate fi determinant. In functie de producator, de stocul acestuia si de optiunile pe care le soliciti, masina ta cea noua poate sa intre in posesia ta in cateva zile sau in cateva luni.
8. Compara leasing-urile si imprumuturile pentru cea mai buna varianta pentru tine
Nu te grabi, chiar daca stiu ca esti nerabdator sa ai o masina noua. O masina o cuperi odata la cativa ani, asa ca „take your time”. Incearca sa iesi in avantaj, analizeaza toate optiunile pe care le ai, inclusiv pe cele financiare, asta daca nu cumperi cu „banu’ jos”.
9. Urmareste review-uri online inainte sa cumperi
Un review reprezinta un bun prilej de a te familiariza cu o masina si de a-i cunoaste caracteristicile tehnice. De cele mai multe ori, suntem atrasi de o masina in functie de design si de imaginea de marca, dar urmarim si niste atribute decisive in decizia de cumarare, iar pe acestea le descoperim foarte usor intru-un review complet. Personal, imi place mult canalul YouTube Carwow. Recomand cu incredere, sigur Mat Watson a testat deja masina pe care o cauti tu.
Bonus: testeaza masina
Cu o masina trebuie sa faci chimie, trebuie sa ti se potriveasca. Tu alegi masina in aceeasi masura in care si masina te alege pe tine. Simbioza trebuie sa fie perfecta, trebuie sa fiti facuti unul pentru celalalt. Poate suna un pic romantata povestea, dar nu ai decat sa tratezi pragmatic problema, indiferent de perspectiva, raspunsul este acelasi: mergi la un test drive.
Dramatic? Nu! Este poate cel mai imporant sfat. Mergi la un test drive.