Despre Razboiul de Independenta al Romaniei s-a scris mai putin in ultimii ani, poate si pentru ca istoricii romani au fost mai aplecati in aceasta perioada catre studierea Primului Razboi Mondial, al carui Centenar a fost marcat prin publicarea de numeroase articole, studii si carti. Tocmai de aceea, editia de primavara a revistei „Historia Special” va propune o incursiune istorica in episoadele mai putin cunoscute ale Razboiului de Independenta al Romaniei.
Razboiul ruso-turc, izbucnit in 1877, ameninta din nou, ca de atatea ori pe parcursul secolului al XIX-lea, sa transforme teritoriul locuit de romani in teatru de razboi. Si din aceasta cauza, Romania nu putea ramane neutra. Cu tara prinsa intre doi colosi, Imperiul Otoman si Imperiul tarist, cu trupe ruse pe teritoriul ei, domnitorul Carol I si prim-ministrul Ion C. Bratianu nu aveau alta varianta decat cea a declararii independentei. Iar Romania si-a castigat independenta pe campul de lupta, prin jertfa a mii si mii de soldati. Armata Romana a dat dovada pe campul de lupta nu numai de mult curaj, dar a demonstrat si ca poate invata din experienta razboiului prin adaptarea tacticilor de lupta.
Daca bataliile pentru cucerirea Plevnei sunt cunoscute, mai putin stiute de catre publicul larg sunt informatiile pe care domnitorul Carol I le trimitea de pe campul de lupta sotiei sale, Elisabeta. De asemenea, mai putin studiat este si asediul Vidinului de catre trupele romane. Razboiul ruso-turc, la care a participat si Romania, nu s-a desfasurat insa doar la sud de Dunare.