In cadrul emisiunii „De Ce Citim”, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre importanta oamenilor de cultura in societate:

„François Mitterrand invita periodic mari intelectuali francezi si jurnalisti, lua dineul cu ei, ii asculta, inclusiv pe cei care il criticau. El simtea nevoia sa aplece ureche catre vocile lor. Cred ca asa trebuie sa faca un om de stat.

Un scriitor, un artist important, un om de cultura important poate greseste in ceea ce spune si evalueaza, poate interpretarea lui nu-i intotdeauna cea mai corecta, dar el, prin valoarea lui, exprima niste categorii importante din societate care se regasesc in pozitia lui artistica, implicit si in cea publica.

Tin minte, in 1989, la televiziune, cand a aparut Victor Rebengiuc si a pus acel sul de hartie igienica pe masa spunand: Cei care au fost niste politruci si niste colaborationisti in anii de comunism, le ofer acest sul de hartie igienica si sa se abtina sa mai participe la prim planul vietii sociale… . A fost un efect extraordinar, in acele cateva minute, in direct la televiziune. A fost asa ca un moment de cotitura in mentalul noii societati care a asimilat aceasta informatie foarte importanta – ca cei care au facut rau trebuie sa stea de o parte si sa lase societatea in spate, sa se desparta de trecutul ei comunist, asta ne spunea Victor Rebengiuc.

Iata cat de important poate sa fie un om de cultura, un artist care vine intr-un moment atat de delicat si arata societatii, cam cum face Zelenski, care si el este tot actor, printr-un gest, directia pe care sa o urmeze”, a precizat Daniel Cristea Enache.

SURSADCNews
Articolul precedentMii de tineri la minus 5 grade Celsius pe Stadionul National din Bucuresti
Articolul urmatorKamala Harris a povestit in SUA despre vizitele in Romania si Polonia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs.!
Introduceti aici numele dvs.