Intoarcerea acasa

0
802

Peste cate obstacole poate trece in viata un om? Cate piedici, cate stavile ii pot sta in cale pentru a-i pune la incercare taria de caracter? In cartea lui, Slavomir Rawicz raspunde la aceste intrebari cat se poate de simplu: suferinta pe care o poate indura omul uneori pare fara margini, pare ca e nesfarsita, dar si curajul lui poate fi nemasurat.
In tineretea lui, Slavomir Rawicz, ofiter de cavalerie polonez, este fortat de imprejurari sa treaca printr-o aventura de proportii vaste. Arestat in 1939, tanarul ofiter cunoaste torturile detentiei, fiind schingiuit de ofiterii NKVD care incercau sa demonstreze ca spiona impotriva URSS. Condamnat la 25 de ani de munca silnica, Slavomir Rawicz ajunge in februarie 1941, dupa un adevarat mars al mortii care a durat cateva luni, in Lagarul 303 din Siberia, la sud de Cercul Polar Arctic, nu departe de orasul Iakutsk.
Insa aventura lui abia acum incepe. Toti barbatii tineri aflati in gulag, in putere si care nu-si doresc propria moarte, trebuie sa se gandeasca la evadare, marturiseste eroul cartii la un moment dat, iar acest gand a incoltit si in mintea lui. Cum poti insa evada dintr-o inchisoare care aparent se numeste Lagarul 303, dar in realitate poarta numele Siberia?
Pentru ca in timp ce fuga din lagar era relativ simpla, fuga din Siberia parea imposibila.

Articolul precedentReview parfum pentru el Lalique Encre Noire
Articolul urmatorDiana cu vanilie