Vicepresedintele SUA, Kamala Harris, care s-a aflat vineri la Bucuresti, i-a asigurat pe romani ca apartenenta lor la NATO este cea mai buna garantie de securitate pe care o au, pentru ca fiecare centimetru patrat din teritoriul aliat va fi aparat de americani, in virtutea articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic. Pe de alta parte, Kamala Harris a spus ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre vulnerabilitatile flancului estic al NATO la Marea Neagra, iar SUA sunt gata sa ajute Alianta pentru a-si consolida aici prezenta.

„In intreaga lume, si voi vorbi in numele Statelor Unite, cunoastem provocarile speciale cu care va confruntati din punct de vedere geografic, dar ati dat dovada de atat de mult curaj. Intalnirea pe care presedintele si cu mine am avut-o astazi a fost o intalnire foarte productiva pentru a reafirma puterea relatiei si a prieteniei dintre Statele Unite si Romania. Am spus-o de multe ori, inclusiv in aceasta dupa-amiaza, cu presedintele, dar si in intreaga lume, si o voi mai spune inca o data: angajamentul Americii fata de articolul 5 este de neclintit. Luam foarte in serios rolul nostru si relatiile pe care le avem in cadrul Aliantei NATO. Ne luam rolul in serios si suntem gata sa actionam conform prevederii potrivit careia un atac impotriva unuia dintre noi este un atac impotriva tuturor. Suntem fermi in angajamentul nostru – o spun si repetam mereu, o spune si presedintele Joe Biden: Vom apara fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat vicepresedintele SUA, Kamala Harris, la Bucuresti. „Asadar, sunt prezent astazi in Romania pentru a reafirma acest angajament, pe langa faptul ca multumesc presedintelui, conducerii dumneavoastra si poporului roman”, a adaugat nr. 2 de la Casa Alba.

„Forta Aliantei noastre include angajamentul nostru reciproc de a ne sustine principiile care ne sunt dragi si pe care le impartasim, care includ apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a statelor independente – si in acest caz, a Ucrainei”, a mai spus Kamala Harris, reamintind ca in acest scop si pentru a demonstra angajamentul SUA, Washingtonul a trimis in ultimele saptamani un escadron Stryker, cu 1.000 de oameni, ceea ce creeaza o forta totala de 2.000 de soldati americani.

SURSADigi24
Articolul precedentMomentul in care o tanara e luata de gat si lovita cu capul de masina, la benzinarie
Articolul urmatorUSR, reactie dupa ce presedintele a promulgat legea SIIJ

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs.!
Introduceti aici numele dvs.