Imagini spectroscopice din galaxia pitica Henize 2-10 arata un flux de gaz care se intinde de la o gaura neagra la o stea stralucitoare din apropiere. Descrisa ca un cordon ombilical, legatura dintre cele doua arata ca din acel nor de gaz se pot forma grupuri de stele. Portretizate ca distrugatoare de stele, monstri care tin lumina captiva, gaurile negre sunt acum privite cu alti ochi. Gaura neagra din galaxia ante-mentionata contribuie, se pare, la furtuna de foc care duce la formarea unor noi stele. Galaxia Henize 2-10 se afla la 30 de milioane de ani lumina fata de Pamant.

„Acum 10 ani, cand eram studenta in ultimul an si ma gandeam ca imi voi petrece toate cariera privind formarea stelelor, ma uitam la datele care veneau din Henize 2-10 si totul s-a schimbat pentru mine. De la inceput am stiut ca ceva neobisnuit si special se intampla acolo. Acum, Hubble a aratat in mod clar ca este o legatura intre o gaura neagra si o stea care se formeaza la nici 230 de ani lumina fata de aceasta”, a declarat Amy Reines, cercetatorul care a publicat primele informatii privind existenta unei gauri negre in galaxia Henize 2-10.

„Aflata la doar 30 de milioane de ani lumina distanta, Henize 2-10 este suficient de aproape astfel incat Hubble sa poata captura imagini spectroscopice cu o gaura neagra. Surpriza a fost sa aflam ca, in loc sa distruga aceasta formatiune de stele, gaura neagra contribuia la nasterea lor”, a declarat Zachary Schutte, un student al lui Reines.

SURSADCNews
Articolul precedentOmenirea ULUITA, ce au Dezvaluit Oamenii de Stiinta
Articolul urmatorUnde incepe spatiul si se termina atmosfera

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs.!
Introduceti aici numele dvs.