Telescopul spatial James Webb este Unul dintre cele mai asteptate proiecte spatiale din ultimii ani. Oamenii de stiinta din intreaga lume au mari sperante in echipamente de observatie complexe plasate in spatiu, dar telescopul NASA nu a avut noroc in trecut. Inceputul sau a fost amanat de mai multe ori. Cu toate acestea, in timpul sezonului de Craciun, dispozitivul a fost in sfarsit lansat in spatiu.

Cea mai grea parte ne asteapta

Telescopul Webb a zburat in spatiu. La Centrul NASA se auzea adancimile: Uf!! Dar acesta este doar inceputul. Despre starea actuala a telescopului, viitorul sau apropiat si indepartat si ce sperante pot fi legate de proiect Stanisław Rokita, astronom de la Centrul de Circulatie Spatiala din Toro, explica tocmai intr-un interviu cu noi.

– Pe 25 decembrie 2021, dupa doar 10 ani de intarziere, telescopul spatial James Webb si-a lansat zborul – Stanislaw Rukita aminteste ca nu este lipsit de o gustare. Lansarea sau intoarcerea din spatiu este, in general, cea mai dificila si periculoasa componenta a misiunii, dar in cazul JWST, potrivit astronomului si jurnalistului Eric Berger, o lansare reusita este de doar 10%. Mult succes pentru sarcina ta. In urmatoarele zile si luni, telescopul se va confrunta cu multe provocari inainte de a fi pregatit stiintific, ceea ce se va intampla in aproximativ 6 luni.

SURSAGdo.ro
Articolul precedentConflictul Tuchel – Lukaku se aprinde mai tare
Articolul urmatorCum calculeaza oamenii de stiinta varsta unei stele ?