Autoritatea Metropolitana pentru Dezvoltarea Durabila a Transportului Public din Brasov a lansat in licitatie studiul de fezabilitate pentru introducerea Trenului Metropolitan Brasov, un proiect inclus in Planul Investitional pe care l-a prezentat Ministerul Transporturilor la sfarsitul anului trecut.
Proiectul de 12 milioane de lei finantat din fonduri europene prevede dezvoltarea transportului public feroviar in zona Metropolitana Brasov si aria sa de influenta, pe o retea de 683 de kilometri de linie de tren, fiind propuse 9 trasee, printre care si viitoarea linie spre Aeroportul Brasov – Ghimbav, linia spre Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania si construirea unui inel feroviar al municipiului Brasov.
Polul de Crestere Brasov are in componenta 3 municipii (Brasov, Codlea, Sacele), 4 orase (Ghimbav, Predeal, Rasnov, Zarnesti) si 11 comune (Bod, Budila, Cristian, Crizbav, Feldioara, Halchiu, Harman, Prejmer, Sanpetru, Tarlungeni si Vulcan). Polul de Crestere Brasov are o populatie de peste 400.000 de locuitori, si o suprafata de 139.628 ha. In cadrul Polului de Crestere a fost infiintata Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov. In zona de influenta a zonei metropolitane / polului de crestere Brasov se regasesc si localitati din judetul Covasna, respectiv Municipiul Sfantu Gheorghe, Orasul Intorsura Buzaului, Comuna Chichis si Comuna Ozun. Analiza privind evolutia populatiei in Polul de Crestere prevede o crestere a populatiei totale de la 472.341 in 2014 la 495.515 in 2030, dar cu o evolutie neechilibrata intre toate localitatile componente. O dinamica majora a populatiei se constata in perioada de sfarsit de saptamana si in perioadele de concedii vara/iarna, respectiv o crestere medie a populatiei cu 50.000 de persoane/zi in aceste perioade, ceea ce pune presiune asupra sistemului de transport public local la nivel urban si metropolitan.