Am scris aceasta carte din dorinta de a-mi satisface curiozitatea in legatura cu Regina Maria a Romaniei. Am vrut sa inteleg cum a fost posibil ca o femeie, si cu atit mai mult o Regina, care a fost simbolul reusitei si frumusetii generatiei sale sa fie data uitarii si chiar discreditata intr-un interval de cincizeci de ani de la moarte, in procesul investigatiilor am descoperit o lume apropiata in timp, dar aflata, din punctul de vedere al relatiilor sociale, la o distanta de ani-lumina de lumea noastra – o lume a valorilor fixe, a vietilor predeterminate si a romantismului extravagant. Pe acest drum am fost ajutata de oameni din Est, ca si din Vest.

Regina Maria a scris o suta de caiete cu insemnari zilnice, datind din perioada urcarii pe tron a sotului sau, in anul 1914, si pina cu doua saptamini inaintea mortii sale, survenita in 1938. Destinate unei eventuale publicari, ele se afla in prezent in Fondul Casei Regale din Arhivele din Bucuresti, impreuna cu aproximativ 1200 de scrisori personale si de familie. Pina acum, doar o mica parte din acest material (citeva caiete de insemnari si vreo 50 de scrisori) a fost citita si cunoscuta in afara Arhivelor. Le sint deosebit de recunoscatoare acelora care mi-au inlesnit cercetarea acolo. Tin, de asemenea, sa multumesc domnului Vasile Arimia, directorul Arhivelor in perioada sederii mele in Romania; doamnei Sanda Racoviceanu, o foarte buna cunoscatoare a colectiei, si doamnei Varvara Aioanei, pentru amabilitatea cu care m-a indrumat. Gratie colaborarii lor a fost posibil sa se raspunda la numeroase intrebari referitoare la viata Reginei care pina mai ieri erau doar presupuneri.

Doresc sa-mi exprim recunostinta fata de Maiestatea sa Regina Elisabeta a Il-a pentru amabilitatea de a-mi fi permis sa public fragmente din scrisori aflate in Arhiva Regala de la Castelul Windsor, ale caror copii mi-au fost date de A.S.R.* Principesa Ileana a Romaniei. As dori, de asemenea, sa multumesc A.S.S.** Printul de Hohenlohe-Langenburg pentru permisiunea de a citi si publica fragmente din scrisorile adresate bunicii sale, A.S.R. Printesa Alexandra; lui Lady Bowes-Lyon, pentru permisiunea de a citi si publica extrase din scrisorile adresate mamei sale, Pauline Astor Spender-Clay si A.S.R. Printul de Hohenzollern-Sigmaringen, pentru permisiunea de a cerceta in arhiva din Castelul Sigmaringen si de a publica extrase din materialele aflate acolo.

Multumesc in mod special preacucernicei maici Alexandra, fosta Principesa Ileana a Romaniei, pentru sprijinul si prietenia deosebita, ca si pentru permisiunea de a citi si publica extrase din corespondenta de familie. Cercetind viata mamei, am devenit o admiratoare devotata a fiicei. Multumiri speciale datorez lui George Duca, de la Hoover Institution din Stanford, care s-a alaturat cu mintea sa sclipitoare proiectului meu si mi-a permis sa citesc si sa public extrase din cartea sa despre Regina, aflata in manuscris, precum si din scrisorile sale particulare.

La cartea de fata au contribuit numeroase alte persoane, atit de multe incit nu pot sa le enumar decit pe tari si sper ca vor intelege de ce nu pot sa acord cite o propozitie de multumire fiecareia. Acestea sint: in Elvetia: Maiestatea Sa Regele Mihai al Romaniei.

Articolul precedentCum sa iesi din zona ta de confort
Articolul urmator10 reguli simple pentru economii mai mari