Premierul Abiy Ahmed a declarat ca termenul limita pentru predarea liderilor disidenti din regiune a expirat. Conflictul ameninta cu destabilizarea intregului Corn al Africii.

NAIROBI, Kenya – In urma cu putin peste trei saptamani, premierul Abiy Ahmed din Etiopia si-a dezlantuit fortele militare in incercarea de a supune regiunea nordica a tarii Tigray, al carei partid rebel de guvernare a fost pana de curand forta dominanta in guvernul central al Etiopiei.

„Ultima poarta pasnica care ramasese pentru T.P.L.F. clica de parcurs a fost ferm inchisa”, a spus el intr-o declaratie pe Twitter.

Sute de oameni au fost raportati morti in lupta, iar 40.000 de refugiati au traversat Sudanul vecin, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite. Dar odata cu comunicarile inchise si accesul in regiune blocat, au existat putine rapoarte fiabile despre impactul luptelor.

Jake Sullivan, care este asteptat sa fie nominalizat presedintele ales Joseph R. Biden Jr. pentru consilier de securitate nationala, a declarat pe Twitter ca este „profund ingrijorat de riscul violentei impotriva civililor” si a solicitat ambelor parti sa se angajeze intr-un dialog mediat de Uniunea Africana.

Impulsul pe care l-a anuntat joi este un punct de cotitura intr-o operatiune militara care a inceput la inceputul acestei luni dupa ce domnul Abiy i-a acuzat pe liderii din regiunea Tigray ca au atacat un post de aparare guvernamental si ca au incercat sa fure artilerie si echipament militar.

Chiar daca Tigray reprezinta doar 6% din populatia tarii, cu peste 110 milioane de oameni, ei au ramas in centrul puterii si banilor dupa ce un regim militar a fost rasturnat in 1991. In septembrie, regiunea Tigray a organizat propriile alegeri, chiar daca autoritatile nationale amanasera votul din cauza pandemiei corona virusului.

Articolul precedentBiografia Secreta
Articolul urmatorMii de nurci sacrificate din cauza temerilor COVID se ridica dintr-un mormant comun din Danemarca