Aproape 1000 de pagini reunite intre copertele a doua volume, fiecare organizat in patru consistente capitole, refac cu extrema minutie, as zice chiar cu rabdare de chinez, povestea instaurarii comunismului in Romania.

O poveste ce nu are nimic in comun cu cine stie ce legitati istorice, nici cu evreii, asa cum auzim adesea, aceasta in pofida faptului ca apostolii si practicantii din diferite generatii ai acestei ideologii totalitare au fost de-a dreptul obsedati de a construi si inocula ceea ce profesorul Lucian Boia numea mitologia stiintifica a comunismului.

Cam in acest fel ar putea fi rezumata esenta cartii Stalin si poporul rus… Democratie si dictatura in Romania contemporana datorata istoricului Gheorghe Onisoru, carte aparuta in 2021 in colectia Istorie a editurii bucurestene Corint. O cercetare de mare anvergura ce dovedeste fara putinta de tagada ca, pana in clipa in care comunistii romani au facut trecerea de la suprematia internationalismului proletar la nationalism-comunism, intreaga istorie a partidului a fost intim, ombilical legata de ordinele primite de la Moscova. Ceea ce nu inseamna nicidecum ca planurile urzite de Kremlin si puse in practica de servantii acestuia din Romania nu ar fi tinut cont de un anume set de specificitati ale locului, riguros relevate de autorul cartii. Si nici ca dupa 1964 sau 1965 am devenit total independenti de rusi. Cu atat mai putin liberi.

SURSAHotNews.ro
Articolul precedentProcurorii au respins testul poligraf in cazul politistului care a ucis o fetita pe o trecere de pietoni
Articolul urmatorCum s-a construit Micul Paris ?

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti comentariul dvs.!
Introduceti aici numele dvs.