Toti tinerii sunt la fel a spus Stalin „deci de ce sa scriem…despre tanarul Stalin?” Totusi s-a inselat: a fost mereu diferit. Tineretea lui a fost dramatica, aventuroasa si exceptionala. Cand la batranete a reflectat asupra misterelor primilor sai ani, el parea sa se razgandeasca.
„Nu exista”, a meditat el, „nu exista secrete care sa nu fie dezvaluite pentru toata lumea mai tarziu”. Pentru mine, ca istoric, care si-a dezvaluit viata clandestina pana la aparitia sa ca unul dintre cei mai de seama ai lui Lenin in noul guvern sovietic, el a avut dreptate cu privire la secrete: multe dintre ele pot fi acum dezvaluite. Exista putine lucrari despre Stalin timpuriu (in comparatie cu multe despre tanarul Hitler), dar acest lucru se datoreaza faptului ca parea sa existe atat de putin material.
De fapt, nu este asa. O bogatie de materiale noi si vii care ii aduce la viata copilaria si cariera sa de revolutionar, gangster, poet, preot stagiar, sot si amant prolific, abandonand femeile si copiii ilegitimi in urma lui, zaceau ascunse in arhivele recent deschise, in special cele ale adesea neglijat Georgia. Este posibil ca viata timpurie a lui Stalin sa fi fost umbroasa, dar a fost la fel de extraordinara si chiar mai turbulenta decat cea a lui Lenin si Trotki – si l-a echipat (si l-a deteriorat) pentru triumfuri, tragedii si pradari ale puterii supreme.
Realizarile si crimele pre-revolutionare ale lui Stalin au fost mult mai mari decat am stiut. Pentru prima data, putem documenta rolul sau in jafurile de banca, rachete de protectie, extorcare, incendiere, piraterie, crima – gangsterismul politic – care l-a impresionat pe Lenin si l-a instruit pe Stalin in abilitatile care s-ar dovedi de nepretuit in jungla politica a Uniunii Sovietice. Dar putem arata, de asemenea, ca a fost mult mai mult decat un nas gangster: a fost, de asemenea, organizator politic, executor si maestru in infiltrarea serviciilor de securitate tariste.
Spre deosebire de Zinoviev, Kamenev sau Buharin, ale carui reputatii de mari politicieni se bazeaza ironic pe distrugerea lor in Teroare, el nu se temea sa-si asume riscuri fizice. Dar l-a impresionat si pe Lenin ca politician independent si atent, si ca editor si jurnalist viguros, caruia nu i-a fost niciodata frica sa-l confrunte si sa-l contrazică pe bărbatul mai în varsta. Succesul lui Stalin s-a datorat cel putin partial combinatiei sale neobisnuite de educatie (datorita seminarului) si violentei de strada; el era acea combinatie rara: atat „intelectuala”, cat si ucigasa.
Nu e de mirare ca in 1917 Lenin s-a indreptat spre Stalin ca locotenent ideal pentru Revolutia sa violenta si asediata.